Shalom-prosjektet er et misjonsarbeid som Den gassisk-lutherske kirke (FLM) har startet for å nå ut til noen av de utallige landsbyene langs kyststripen nord og sør for Mahajanga – med evangeliet, med vann, med helsehjelp, skolehus, fiskegarn og andre basisting. Disse landsbyene er i hovedsak bebodd av muslimer og gassisk folketro har sterk innvirkning. De fleste av disse landsbyene er det veldig vanskelig å komme til med bil og man trenger derfor båt.

Shalom har jevnlige turer med båten for å besøke landsbyene. Én av disse turene fikk jeg og Merethe være med på. Turen varte i tolv dager.  Disse dagene innebar seiling i Mosambikkanalen rett utenfor Madagaskars kyst, besøk i to landsbyer – Ampasipitily og Ambalahonko, gåtur fra den ene landsbyen til den andre og deretter seiling hjem igjen.

Map-Madagascar shalomtur

CIMG4198

Vi ankom den første landsbyen, Ampasipitily, torsdag morgen og våknet til en utsikt over et nydelig landskap med grønnkledde åser og en rødlig sandstrand fremfor, der landsbyen lå gjemt mellom palmene. Vi dro inn til landsbyen  og ble presentert for skolen som FLM har vært med og bygget. De ansatte i Shalom som var med på turen gikk rundt i landsbyen, snakket med folk og hørte hvordan det stod til og hva de trengte hjelp med. Jeg, Merethe og Helisoa hadde barneopplegg der vi lekte med, sang og hadde litt undervisning for 50-60 barn de dagene vi var der.

CIMG4244CIMG4289

Helisoa oversetter “De tre bukkene bruse” med stor innlevelse. Jenter hopper strikk i friminuttet.
CIMG4406CIMG4301
Ely viser hvordan man skal så.
CIMG4331
            På vei tilbake til båten.
DSCN3049DSCN3052
Noen av landsbybarna i Ampasipitily.
CIMG4448

Etter tre dager i Ampasipitily bar det videre mot neste landsby. Jeg, Kjell, Merethe og en av de ansatte i Shalom, gikk denne strekningen til fots sammen med den lokale presten i området. Det var en kjempefin tur i et nydelig landskap. Turen varierte mellom gåing langs strandkanten, vandring opp gjennom de grønnkledde åsene som var stille, uberørte og grønne så langt øyet kunne se, kun avbrutt av noen zebu-kveg som vandret omkring, og til slutt gikk vi gjennom rismarker og høye kornåkrer.

Jeg hørte mange ganger før jeg reiste til Madagaskar at det er et nydelig land med veldig fin natur. Jeg har ikke sett så mye til den ettersom jeg bor i hovedstaden, men denne turen gjorde virkelig sitt for å bevise det.

CIMG4453CIMG4457

CIMG4483CIMG4508

CIMG4519

Vel framme i Ambalahonko etter rundt seks timers gåtur 🙂

Vi ble i Ambalahonko et par dager. Der besøkte vi de grønne skolene som FLM har i landsbyen. Her hadde jeg, Merethe og Helisoa barneopplegg for noen av elevene, mens Shalom-staben snakket med landsbybefolkningen og hadde undervisning for elevene om landbruk.

CIMG4559CIMG4571

Vi laget stjerner av pinner og strå med elevene.
CIMG4589CIMG4554
Måtte benytte anledningen vi fikk til å vaske;)  “Se og Hør” i et hus i Ambalahonko.

Vi startet på hjemreisen onsdag kveld. Motoren ble ødelagt neste dag så da brukte vi seilene resten av turen. Det var herlig å sitte på dekk, spille kort, bade og bare nyte livet. Om natten fikk vi oppleve en nydelig stjernehimmel  og morild som glitret i vannet. Vi ankom Mahajanga lørdag kveld etter en fantastisk tur!:)

CIMG4341 CIMG4802

CIMG4649 CIMG4672

Reklamer